Timo Virtanen

Hyvä verkkopalvelu on buddhalainen Business

14.03.2015

Verkkopalveluiden kehitys on sijoitus. Niitä ei enää kehitetä pelkästään brändimielessä, vaan niille asetetaan todelliset liiketoiminnalliset tavoitteet ja mittarit, joita parhaassa tapauksessa myös seurataan. Nykyisessä taloustilanteessa on selvää, että kaikkia sijoituksia harkitaan tarkasti.

Nuorten Akatemian toimitusjohtaja Heikki Vuojakoski esitti taannoin palaverissamme erittäin hyvän kysymyksen: kuinka kauan nettisivut kestävät aikaa? Toisin sanoen, mikä on investoinnin tyypillinen kuoletusaika?

Tämä sai minut ja konseptointigurumme Juha Matti-Kososen pohtimaan asiaa syvemmin. Elinkaariajattelu on muuttunut muutamassa vuodessa huimasti: nettisivut ovat nykyään iteratiivisia jatkuvasti kehittyviä olioita, eikä muutaman vuoden välein toistuvia pakollisia projekteja, joiden liiketoiminnallisesta hyödystä kukaan ei tiedä mitään.

Nettisivuihin voi soveltaa tuotteen elinkaariajattelusta tuttua kaavaa: lanseerauksen jälkeen myynti kasvaa ja lopulta kysyntä hiipuu, kun kilpailijat saavat kiinni tai markkinatilanne muuttuu. Myyntiä voi elvyttää tekemällä tuotteeseen muutoksia ja parannuksia. Kaikille markkinointia lukeneille tuttu esimerkki on Gillette, joka on luonut partahöylistä nähtävästi ikuisen bisneksen lisäämällä uusia teriä vuosikymmenen välein.

Netissä prosessi menee näin: kun uusi sivusto julkaistaan, tulokset usein tippuvat hieman, koska kävijöillä kestää hetki tottua muutokseen ja Googlekin rankaisee muutoksista hakutulosnäkyvyydessä. Sen jälkeen hyvin suunnitellun sivuston käyttömäärät kasvavat, kunnes suosio taas hiipuu. Syitä voivat olla vaikkapa kilpailijan paremmat sivut, sivujen huono toimivuus uusilla laitteilla, tai että palvelu ei enää vastaa asiakkaiden muuttuneita odotuksia.

Vastaus Heikin kysymykseen on, että tyypillinen verkkopalvelun elinkaari on n. 2-4 vuotta. Sen hyödyllisyyttä ja elinajanodotetta voidaan kuitenkin pidentää jatkuvalla iteratiivisella kehityksellä, kuten Gillette lisäämällä teriään partahöyliin.

Parhaille verkkopalveluille on tehty elinkaarisuunnitelma, tai roadmap, joka kattaa useamman vuoden. Näin verkkopalvelu ei kuole 4-vuotiaana, vaan syntyy jatkuvasti uudelleen.

Onko teidän verkkopalvelullanne kehitysroadmapia? Kuinka monta reinkarnaatiota horisontissa näkyy?

Juttu julkaistu alunperin Crasman.fi-sivustolla 27.2.2015.

Comments are disabled.

Tiedot

Fanipostia voi laittaa tähän osoitteeseen

tvirtanen@gmail.com

+358-50-5718185